Witloofsoep met curry en gerookte zalm

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 plakjes gerookte zalm
  • 2 dl (light) room
  • Een paar peterseliestengels
  • 2 l groentebouillon
  • 2 eetlepels zacht currypoeder
  • 2 loskokende aardappelen
  • 4 uien
  • 10 stukken grondwitloof
  • Een paar verse takjes tijm
  • Een paar blaadjes verse laurier
  • Een klontje boter
  • Peper
  • Zout

Bereidingswijze

  • Bereid een keteltje van 2 liter met verse groentebouillon. De bouillon is de basis voor deze soep.
  • Pel de uien en snipper ze grof.
  • Verhit een klontje boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof hierin de stukjes ui aan, maar let erop dat ze niet kleuren.
  • Schil de aardappels en snij ze in grove stukken. Voeg ze toe aan de stoofpot met uien en laat alles een paar minuten stoven.
  • Zet het vuur lager en neem even de tijd om het witloof voor te bereiden.
  • Hou ongeveer een kwart van het witloof opzij, want dat gebruiken we later als garnituur voor de soep.
  • Snij het verkleurde uiteinde van de stronkjes witloof en snipper de groente grof. Voeg de stukjes witloof toe aan de stoofpot. Laat de groenten nog 5 minuten meestoven op een zacht vuurtje. Roer alles regelmatig even om.
  • Bind enkele laurierblaadjes, enkele takjes tijm en enkele peterseliestengels samen tot een bouquet garni. Laat het kruidentuiltje meestoven met de groenten.
  • Strooi het (zachte) currypoeder in de pot en roer al de groenten om.
  • Schenk de groentebouillon in de pot en laat de soep 30 minuten sudderen op een matig vuur.
  • Verwijder het bouquet garni uit de soepketel.
  • Mix de soep glad met een staafmixer. Neem er de tijd voor zodat je een fluweelzacht resultaat krijgt.
  • Proef de soep en kruid ze naar smaak met een beetje peper en wat zout.
  • Schenk de room in de soep en mix ze nog een laatste keer.
  • Snipper de stronkjes vers witloof die je aan de kant hebt gelegd in flinterdunne reepjes. Snij rondom het taaie hart van de stronkjes witloof heen, want dat deel van het witloof gebruiken we niet. Doe de snippers in een schaaltje.
  • Snij de plakjes gerookte zalm in fijne reepjes.
  • Leg in elke soepkom of elk soepbord een portie van de fijngesneden zalm en het gesnipperd vers witloof. Schenk daarover een flinke pollepel van de warme soep en serveer onmiddellijk.

Bierpairing: Witkap-Pater Dubbel (7%) – Brouwerij Slaghmuylder

Witkap-Pater Dubbel wordt gebrouwen in de Ninoofse brouwerij Slaghmuylder. Deze brouwerij werd in 1860 opgericht door Emmanuel Slaghmuylder. In 1925 namen Emmanuel zijn drie zonen de brouwerij over en konden ze dankzij de bouw van een nieuwe brouwerij ook lage-gistingsbieren brouwen. Midden jaren zestig werden de drie broers op hun beurt opgevolgd door hun zonen. De drie neven begonnen in 1979 met het brouwen van de Witkap-Pater, op verzoek van brouwerij ‘De Drie Linden’ in Brasschaat. Drie jaar later, in 1981, werd Witkap-Pater officieel overgenomen door brouwerij Slaghmuylder en op punt gezet. De familiebrouwerij heeft vandaag 4 versies van de Witkap-Pater: Witkap-Pater Stimulo, Witkap-Pater Dubbel, Witkap-Pater Tripel en sinds 2009 ook nog Witkap-Pater Special.

Omdat het gerecht overwegend zout en bitter is, vormt de zoetheid van het bier een mooi contrast die een aangename balans in de mond veroorzaken. De fruitige accenten zijn dan weer helemaal op hun plaats om het zoute en ziltige te doen afnemen. Daarnaast doen ze ook de bitterheid van het witloof afnemen. De bitterheid op het einde van het bier stoort de bitterheid van de soep niet. Het is zelfs zo dat de nabitterheid van de Witkap-Pater Dubbel de volmondigheid en vettigheid van de romige soep redelijk goed doen wegspoelen. Het bier heeft geen echt uitgesproken smaken, maar is toch krachtig genoeg om dit gerecht op een zachte manier aan te vullen.


Recept gebaseerd op witloofsoep met curry en gerookte zalm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *