Asperges op z’n Vlaams met varkenskotelet

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 24 grote witte asperges
  • 4 hardgekookte eieren
  • 1/2 bos verse peterselie
  • 150 g ongezouten hoeveboter
  • vers geraspte nootmuskaat
  • peper en zout
  • 4 varkenskoteletten

Bereidingswijze

  • Schil de asperges van kop naar beneden.
  • Snijd het houterige uiteinde af.
  • Kook de asperges beetgaar in gezouten water.
  • Kook de eieren 8 à 9 minuten voor een hardgekookt ei.  Laat ze onmiddelijk schrikken onder koud water.
  • Pel de eieren en plet ze met een vork.
  • Snipper de gewassen peterselie fijn.
  • Meng onder de eieren en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
  • Laat de boter smelten en schep er het witte bovenlaagje af.
  • Giet de geklaarde boter bij de eitjes en meng goed door.
  • Schik de asperges op het bord en schep er de eieren met de boter en de peterselie in een brede strook op, maar laat de puntjes onbedekt.
  • Bak er een lekkere sappige varkenskotelet bij.

Bierpairing: Red My Lips (4,7%) – Brussels Beer Project

Brussels Beer Project is ontstaan in 2013 toen twee bierliefhebbers, Olivier en Sébastien, hun missie startten om de Belgische bierwereld te moderniseren. We mogen best fier zijn op onze Belgische biertradities, trappisten en abdijbieren, maar deze twee heren stappen hier liever van af en willen het bierlandschap afstoffen. De brouwerij is gevestigd in Brussel en staat bekend om de gekke combinaties van ingrediënten en gewaagde bierexperimenten. Zo ontstond ook het bier Red My Lips. In 2016 werden 4 verschillende Session bieren (Red, Yellow, Mauve en Green) gebrouwen. Na een grootse proeverij en stemming kwam de ‘Red’ er als winnaar uit. De community van Brussels Beer Project koos uiteindelijk voor de naam Red My Lips.

De asperges hebben een zachte lichtzoete smaak welke wordt versterkt door de gesmolten boter en eitjes. Hierdoor is het vooral de vettigheid die in de mond primeert. Deze vettigheid wordt wel weggewerkt door de lichte bitterheid van het bier, zonder afbreuk te doen aan de smaak van de asperges. Het lichtzoete en moutige accent van het bier vormen een mooie brug met de lichtzoete smaak van de asperges en het bruingebakken stukje vlees. De fruitige citrustoetsen brengen een licht contrasterende maar leuke verfrissende laag in het gerecht.


Recept gebaseerd op: Asperges op zijn Vlaams
Lees ook: De perfecte kotelet in 5 stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *