Chocolademoelleux met vanille-ijs

Ingrediënten (voor 6 personen)

  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 125 gr fondantchocolade
  • 105 gr fondantchocolade
  • cacaopoeder
  • 95 ml room
  • 20 ml melk
  • 25 gr patisseriebloem
  • 30 gr suiker
  • 60 gr griessuiker
  • 160 gr boter
  • vanille-ijs

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Maak eerst de vulling. Verwarm de room met de melk en smelt er 30 gr suiker in.
  • Smelt 30 gr boter en 105 gr chocolade au bain-marie.
  • Roer er het roommengsel door, tot het een gladde massa is.
  • Bestuif een ijsblokjesvorm met cacaopoeder en verdeel er de chocolademassa over.
  • Laat 1 uur opstijven (zet eventueel in de diepvriezer).
  • Maak het beslag voor de moelleux. Klop de eieren met de eidooier en 60 gr fijne suiker tot een dikke witte massa (minstens 5 minuten met de mixer).
  • Smelt 125 gr boter met 125 gr bittere chocolade au bain-marie.
  • Roer er voorzichtig het eimengsel door.
  • Zeef de bloem boven het beslag en spatel die er voorzichtig door.
  • Doe het beslag in een spuitzak.
  • Bestrijk eenpersoonsvormpjes (liefst van silicone) met wat boter en bestuif met wat bloem.
  • Spuit een laagje beslag over de bodem van de vormpjes.
  • Leg in elke vorm 1 blokje van de chocoladevulling en spuit de rest van het moelleuxbeslag erover en eromheen.
  • Bak de moelleux 8 minuten in de oven, tot de bovenkant mooi gesloten is.
  • Haal ze uit de oven en wacht 2 minuten voor je ze ontvormt. Serveer met een bolletje ijs.

Bierpairing: B6 Quadrupel (9,5%) – Berging Brouwerij

Berging Brouwerij is een microbrouwerij gelegen in de Nederlandse stad Purmerend (Noord-Holland) die zo’n 5 jaar geleden werd opgericht. Het kleine team achter deze brouwerij is nog jong en zet daarom graag in op vernieuwing en innovatie. Toch probeert de brouwerij traditionele en klassieke bierstijlen te ontwikkelen, maar dan gewikkeld in een hedendaags jasje. Deze B6 Quadrupel is het zesde bier uit de B-Series, naast B1 Weizen, B2 Blond, B3 Tripel, B4 Saison en B5 IPA.

De zoetheid die terug te vinden is in zowel het nagerecht als het bier vormen een mooi complementair verlengde van elkaar. Zoet bij zoet kan in dit geval omdat de bittere toetsen van het bier ervoor zorgen dat deze zoetheid niet overheerst. Het is zelfs zo dat de bitterheid van het bier, de lichte bittere smaak van de fondantchocolade in de moelleux versterken en deze op zijn beurt dan ook weer de bitterheid van het bier doet versterken, en dat vind ik persoonlijk een aangenaam aanvullend effect. Daarnaast zorgt de bitterheid van het bier er ook voor dat de volmondigheid van het gerecht wordt weggewerkt. De vettige film op de lippen neemt dan weer af dankzij het hoge alcoholpercentage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *