Brouwerijbezoek aan brouwerij Het Anker

Ik sloot 2016 af met een brouwerijbezoek aan brouwerij Het Anker in Mechelen. Eigenlijk wilde ik al lang eens naar deze brouwerij, omdat ik in Mechelen heb gestudeerd, Gouden Carolus een ontzettend lekker bier is en omdat mensen die er al waren zo lovend spraken over de brouwerij.

De brouwerij, die heel lang geleden eigenlijk een ziekenhuis bleek te zijn waar de zusters begonnen te brouwen, ligt op een prachtige locatie in het begijnhof van Mechelen.

We waren met een redelijk grote groep waaronder ook enkele buitenlandse toeristen, waardoor de rondleiding in het Engels werd gegeven. Maar dat kon de pret niet bederven, want het was een relatief jonge en leuke groep. En dat was niet anders voor de gids.

Eerst klommen we enkele trappen omhoog langs het gedeelte waar de whiskey lag te rijpen op houten vaten, om zo terecht te komen in de oude stockageplaats voor de ingrediënten. Daar kregen we de kans om verschillende ingrediënten te ruiken en te proeven, zoals koriander, curacaoschil, komijn, kamille, steranijs en salmiac. De gids verklapte ook dat 4 van deze ingrediënten terug te vinden zijn in de Gouden Carolus Tripel. Het was aan ons om aan het einde bij de proeverij te raden welke.

De rondleiding ging verder naar de brouwzaal. Deze was kleiner dan ik had verwacht, gezien de grote bekendheid van het bier. Toch zouden dit de enige brouwketels zijn voor alle Gouden Carolus bieren mee te brouwen.

Boven de deur van de brouwzaal werd het brouwproces op een illustratieve manier weergegeven. Dat vond ik leuk gedaan.

Het bottelen wordt niet meer op deze locatie gedaan, maar in een nieuwe bottelarij enkele kilometers van de brouwerij. Om ons toch een beeld te geven hoe het er aan aan toegaat, werd er een filmpje afgespeeld.

Eén van de laatste stops van de rondleiding was het dak van de brouwerij, waar het koelschip staat. Dit gebruiken ze uiteraard niet meer. Normaal gezien heb je van hieruit ook een prachtig zicht over de stad Mechelen. Wij hadden minder geluk door de mist.

Via trappengangetjes en opslagplaatsen, eindigden we onze rondleiding in de brasserie met een proeverij.

Ik probeerde door te ruiken en proeven te achterhalen welke 4 van de eerder besproken ingerediënten in deze Gouden Carolus Tripel zitten. Samen met de hulp van de gids kwamen we erachter dat dit komijn, curacaoshil, kamille en koriander is. Ik kon er zelf enkel de koriander en curacaoschil uithalen. Tenslotte kregen we nog een Gouden Carolus Classic. De gids verklapte ons dat in dit bier geen extra ingrediënten worden toegevoegd. De zoetere smaak zou enkel afkomstig zijn van het soort mout dat ze gebruiken.

Na de rondleiding en proeverij bleven we nog wat plakken om verder te praten met de gids (die blijkbaar opmerkte dat ik meer met bieren bezig was dan de gemiddelde bezoeker – vond ik een compliment!) en een hapje te eten in de brasserie.

Een bezoek aan brouwerij Het Anker is dus echt wel meer dan de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *