Kasteelbrouwerij Ter Dolen

In het hartje van Limburg, in Houthalen-Helchteren, verschuilt zich tussen de bomen een mooi Middeleeuws kasteel… Neen, beste lezers, dit is niet het begin van een kindersprookje, maar wat ik ervaren heb na een leerrijk en amusant brouwerijbezoek aan kasteelbrouwerij Ter Dolen.

De brouwerij viert dit jaar zijn 20e verjaardag. In 1991 kocht brouwersdochter Mieke Desplenter het toen verlaten en vervallen kasteel De Dool en de naastgelegen vierkantshoeve die ze renoveerde tot een moderne brouwerij die in 1994 haar deuren opende. Verwacht geen eindeloos grote brouwerij, maar wel een zeer verzorgd, modern en gezellig brouwerijtje dat ondergebracht is in één hoek van de hoeve. In de andere hoek is er een groot en gezellig café en terras waar je de verschillende bieren die in Ter Dolen gebrouwen worden kan proeven.

Tijdens het brouwerijbezoek legt een amusante gids niet alleen uit hoe de brouwerij ontstaan is, maar ook hoe het Ter Dolen bier gebrouwen wordt en laat hij zien welke ingrediënten nodig zijn om een goed bier te brouwen: water, mout, hop en gist.

Het eerste bier dat in deze brouwerij gebrouwen werd, was het abdijbier Ter Dolen Blond. Maar vandaag worden er ook Ter Dolen Donker, Ter Dolen Tripel, Ter Dolen Kriek en Armand Ter Dolen gebrouwen. De eerste vier genoemde bieren zijn stuk voor stuk abdijbieren terwijl het bier Armand Ter Dolen verwijst naar de vader van brouwersdochter Mieke, Armand Desplenter.

Kasteelbrouwerij Ter Dolen omschrijft hun bieren als volgt:

  • Ter Dolen Blond is een volmondig, fluweelzacht en onvergelijkbaar blond, lichtbitter en -fruitig degustatiebier van hoge gisting met een alcoholgehalte van 6,1%.
  • Ter Dolen Donker is een onweerstaanbaar donker degustatiebier met een alcoholvolume van 7,1%. Het is een neutraal, fruitig, lichtzoetig en zacht donker abdijbier van hoge gisting.
  • Ter Dolen Tripel is een echt volwaardige volmout tripel van 8,1 % alcoholgehalte van koperblonde kleur.
  • Ter Dolen Kriek is een ongefilterd bier van hoge gisting met een alcoholvolume van 4,5% waar verse kriekensappen aan toegevoegd worden.
  • Armand Ter Dolen is een bijzonder verfrissend bier. Het erg fruitige aroma is het resultaat van de dry-hopping met de Amerikaanse hopsoort Cascade. Het bevat een alcoholgehalte van 7% en werd bekroond met een gouden medaille op de eerste internationale bierwedstrijd in België, namelijk de “Brussels Beer Challenge”.

Mijn persoonlijk favoriet, na het proeven van Ter Dolen Blond, Ter Dolen Donker en Armand Ter Dolen, was ongetwijfeld Armand Ter Dolen. Als je net zoals ik graag van een hoppige nasmaak hebt, zal je me begrijpen. Als je liever van iets zachter houdt, ga dan voor de Ter Dolen Blond. Vergeet ook zeker de andere specialiteit van het huis niet: de Ter Dolen kaas.

Meer informatie over de brouwerij, rondleiding of gewoon de openingsuren van het café, vind je terug op de website van Ter Dolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *