Eilandhoppen op BXLBeerFest 2018

Afgelopen weekend vond voor de tweede keer BXLBeerFest plaats. Dit bierfestival is waarschijnlijk één van de meeste gezelligsten in zijn soort, en weet dit desondanks perfect met haar professionaliteit en internationale karakter te combineren. Een uniek festival waar je moet geweest zijn.

Gedurende het weekend van 25 en 26 augustus hielden ongeveer 60 verschillende nationale en internationale brouwerijen halt in één van de hallen van Tour & Taxis in Brussel. De locatie zelf is eigenlijk al een bezoekje waard. De enorm grote hal vraagt om een specifieke aanpak en indeling, maar hier wist de organisatie van BXLBeerFest raad mee. In plaats van te werken met lange rijen van bierstanden, werden kleine biereilandjes ingericht met telkens een 5-tal brouwerijen. Hierdoor voelde het niet aan alsof je met duizenden mensen in één richting geduwd werd en was je vrij om te eilandhoppen (pun intended) naar keuze van brouwerij naar brouwerij.

Wat me meteen opviel, waren de vele buitenlandse aanwezigen. Of het nu toevallige toeristen, internationale beer geeks of lokale bierliefhebbers waren, iedereen, man en vrouw uit allerlei leeftijdscategorieën, vond duidelijk zijn weg naar en op het festival.

Daarnaast hebben de organisatoren van dit bierfestival ook begrepen dat het degusteren van bier enkel en alleen lukt met een proper glas. Enorm veel helpende handen zorgden ervoor dat elke aanwezige elk biertje kon proeven uit een glas dat net gepoetst was, zonder dat de bezoeker met dat proefglas hoefde rond te zeulen. Die properheid is trouwens een leidraad doorheen het hele weekend, want ook werden de togen zeer goed onderhouden en op tijd en stond opgeblonken zodat tooghangers niet in bierkringen hoefden te leunen.

‘Eerlijk en artisanaal’, dé focus van BXLBeerFest… Dit werd niet alleen duidelijk in de keuze van de brouwerijen, maar werd ook doorgetrokken met een marktje vol artisanale producten zoals kaas, chocolade en vruchtensapjes en de foodstanden die ook op hun beurt met verse producten werkten.

Ik kan begrijpen dat sommige mensen het moeilijk hadden met de prijzen van sommige bieren, maar als je de volledige som maakt van wat dit festival allemaal te bieden heeft en begrijpt waar BXLBeerFest om draait en waarom, kan je dit absoluut en met veel plezier kaderen.

Op naar de volgende editie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *